Woord van de voorzitter 2019

Gent-Staden 71 jaar jong

 

De eerste editie van Gent-Staden werd in 1949 gereden. Dit betekent dat we in 2019 aan de 71ste editie toe zijn. Ondanks het feit dat de wedstrijd in het vroege voorjaar (in principe 9de zondag van het jaar) georganiseerd wordt, moest de wedstrijd tot hiertoe slechts één maal afgelast worden. Dit was in 2013 omwille van sneeuwval. Voor een uitvoerige historiek van onze wedstrijd verwijzen we graag naar onze rubriek 'historiek' .

 

In die lange wedstrijdgeschiedenis prijken ook heel wat bekende namen op de erelijst. Deze zijn eveneens te consulteren op onze website. Als organisatie vinden wij de editie van 2010 nog altijd de meest memorabele. En dit om twee redenen: van de 254 gestarte renners reden, omwille van helse weersomstandigheden, slechts 13 renners de wedstrijd uit en won Jelle Wallays als eerste Stadenaar Gent-Staden!

 

In 2017 werd omwille van organisatorische en financiële overwegingen en met het oog op de toekomst van de wedstrijd, beslist niet meer te starten in Gent. Tegelijk werd de wedstrijd sportief opgetild naar een interclub 1.12.1 waarbij 25 ploegen van 7 renners aan de start staan.

 

In 2019 hebben we, na een bevraging van verschillende actoren, beslist om terug ons 'monument', met name de Steenstraat, twee maal aan te doen.

De 71e editie van Gent-Staden wordt op zondag 3 maart 2019 betwist op een selectief parcours. Gezien de kasseien van de Steenstraat wel eens een scherprechter kunnen zijn, hebben we ervoor gekozen om eerst 4 plaatselijke rondes te rijden, vervolgens tweemaal de grote lus over de kasseien om tot slot af te sluiten met 3 plaatselijke omlopen. (zie wegwijzer onder rubriek 'wedstrijd')

 

In 2018 hebben we voor het eerst jonge renners de kans gegeven om daags voor Gent-Staden eveneens hun koers te rijden en dit werd heel enthousiast onthaald. Daarom hebben we beslist om op zaterdag 2 maart om 13.00 uur een wedstrijd voor nieuwelingen en om 15.00 uur een wedstrijd voor juniores te organiseren.

  

Bij deze wensen we alle sponsors, medewerkers,… oprecht te danken. Zonder elk van hen is deze organisatie niet mogelijk.

 

Met sportieve groeten,

 

 

 

Bart Busschaert

voorzitter wielercomité Gent-Staden