EDWARD PLANKAERT (LOTTO-SOUDAL) WINT GENT-STADEN

STADEN / IZEGEM - Edward Planckaert was een week na zijn zege in het clubkampioenschap in Ingelmunster ook de beste in Gent-Staden. De derdejaarsbelofte rondde het gisteren vlot af in een sprint met een beperkt groepje.

De beloftenformatie van Lotto-Soudal monopoliseerde de openingswedstrijd van de Beker van België. De roodhemden knalden nog voor het plaatselijke circuit het peloton uit elkaar. In de kopgroep van veertien kon Planckaert rekenen op zijn ploegmaats Stan Dewulf, Jonas Castrique, Aaron Verwilst en Robbe Ghys. VL Technics-Experza-Abutriek CT had Jesper Yserbijt en Brecht Ruyters mee. Ook Miel Pyfferoen, Jordi Warlop en Jochen Deweer overleefden de machtsontplooiing van Lotto-Soudal U23. Robbe Casier verloor door materiaalpech zijn plaats in de spits van het gebeuren.

Even werd het nog spannend toen een groep achtervolgers naderde tot op een halve minuut, maar de kloof helemaal dichten bleek te hoog gegrepen. In de finale regende het aanvallen, waardoor de kopgroep uitdunde. Planckaert, die kon rekenen op de beresterke Aaron Verwilst, haalde het vlot in de spurt. Brecht Ruyters werd tweede voor Bjorn De Decker.

“Deze zege is een opsteker voor mij en mijn ploeg”, glunderde Planckaert. “Ik wist dat ik een kans maakte, maar zeker ben je natuurlijk nooit. Mijn geluk was dat ik kon rekenen op een sterke ploeg. In de slotfase reden we met zes man weg. Een ideale uitgangspositie, omdat Verwilst aan boord zat. Een mooiere seizoensstart kan ik me niet inbeelden, natuurlijk. De komende weken hoop ik te bevestigen in een reeks internationale afspraken. Ik zet alles op alles om door te breken”, besloot de jongere broer van prof Baptiste.

Brecht Ruyters kon in de laatste rechte lijn Planckaert niet bedreigen. “Ik ben best wel tevreden. Vooraf had ik nooit durven te dromen van het podium. Het was moeilijk om op te boksen tegen het blok rond Planckaert. Yserbijt en ik hebben gedaan wat we konden”, stelde de renner van Rudy Vandenheede.

Miel Pyfferoen viel net naast het podium. Aaron Verwilst werd knap vijfde voor Jordi Warlop. Jesper Yserbijt eindigde als zevende. De overige ereplaatsen gingen naar eerstejaarsbelofte Stan Dewulf, de sterk teruggekeerde Gianni Marchand en Robbe Ghys. Jan Logier, de tweede van vorig jaar, strandde op de 23ste plaats.

 

(Michel Vanden Heede – Het Nieuwsblad 29/02/2016)